КУЗЬМА СКРЯБIН “Ми не обмежуємо себе рамками”

Гурт «Скрябін» є одним з топових гуртів українського шоу-бізнесу. Кожна пісня написана ними є хітом України. Вони дають по 100 концертів у рік. Як створювався гурт? Що вплинуло на стиль пісень гурту? Як залишатись на вершині успіху стільки років? На всі ці та інші питання відповість  Кузьма Скрябін.

Саме так починалось інтервью написане в 2014 році.  Андрію Кузьменко мало би виповнитись 48, та доля вирішила інакше. Але його слова і до сьогодні не втрачають актуальності.

Ви народилися на Львівщині, скажіть, будь ласка, чарівна природа батьківщини, її співочий народ зіграли якусь роль у ставленні Вашому, як артиста?
В моєму житті на мене більше вплинула присутність польської культури. Якраз в
той момент, коли формується характер більш-менш дорослої свідомої людини з
12 до 16 років, ми переїхали в містечко Новояворівськ яке, власне, підпадало
під пряму дію польського радіо. Воно добігало до нас на ультракоротких хвилях.
Ми сиділи на дахах і записували повністю всі передачі. Уявіть собі, що кожного дня
поляки видавали до 20 нових альбомів. За місяць ти получав сім тисяч альбомів.
Ви уявляєте який то об`єм?! Вони зробили мені за 4 роки такий лікбез, що я став
просто професором. Поляки спонукали до того, що вони виростили в 70-90х ро-
ках справжнє покоління меломанів. Вони навчилися слухати правильну музику. Не
поверхневу. А що у нас роблять? Народ годують всяким шайсом і він потім того
шайса сам вимагає. Бо яку радіостанцію не включиш, там все однаково. Є великі
імена, які в світі гримлять, але воно до нас ніколи не дійде.

kuzmenko_skryabin-725x464

Зазвичай, усі артисти говорять, що мріяли стати артистом і із задоволенням бігали до музичної школи. У Вас така ж історія?
Я пам’ятаю, в мене була така гітара вирізана з фанери. Я з нею стояв то на хо-
лодильнику, то на тумбочці та співав «Червона рута». Але я точно знаю, що коли
мені було 3 роки, я поняття не мав ким хочу бути. У шкільні роки я хотів водити сміттєвоз. Тому, що кожен ранок, коли я йшов до школи, то шофер сміттєвоза сидів в тепленькій кабіні у нашому дворі та поїдав собі бутерброди. Баламкав у то відро, щоб люди сміття виносили. А мені потрібно було талапати по болоті 5 кілометрів в англійську спецшколу. Бажання стати артистом в мене з’явилось в той час, коли впала та хвиля польського радіо. Я зрозумів, що хотів би колупатись в тій галузі.

Хто із тодішніх артистів вплинув на вас, як на виконавця?

«Lady Pank». Це польський гурт. Усі тексти пісень цього гурту я пам`ятаю дотепер. Я був у них на концерті мільйон разів. Навіть купив їхню книжку. Я такий фан, справжній. (сміється). У них був дядько, який писав їм тексти – Антон. Він був для мене небезпосереднім вчителем. Я з ним не знайомий і навіть ніколи його не бачив. Ця людина вміла простими словами передати складні соціальні речі. Цей гурт з’явилась після військового стану у Польщі. У них якраз у той час було формування країни. Проблема нашої держави в тому, що нашу незалежність нам принесли на підносі, а поляки її виборювали. І тому ми маємо ті всі заварухи.

hppyyRotmXY

Коли Ви вперше вийшли на сцену? Як усе почалося? Які відчуття тоді були, пам’ятаєте?

Я цього не пам`ятаю. Це було десь у школі. У нас тоді був свій гурт і ми грали на танцях. Але я точно не пам`ятаю. Це було за сивої давнини. В мене мама музикант, а тато спортсмен. Мама мене тягнула у танці, а тато в волейбол. І я між ними там «баламкався».

Що було перше – Ви співали, чи були автором пісень? А чим більше подобається займатися?

В першу чергу я музикант, а потім вже я співаю та пишу пісні. Але це зовсім різні речі. Пісню потрібно писати тоді, коли з’являється якійсь чинник. Ось як Євромайдан. Вбили людей і за 2 години з’явилась пісня, яка буквально за день порвала інтернет. Дай Бог, щоб такі чинники більше не з`являлись. Сам процес приносить тобі задоволення, коли з’являється причина, яка тобі цікава. Яка будоражить твою голову. І ти включаєш такий тумблер аналізу. Така собі, догана іронії від події до випуску продукту. Ось саме такі пісні стають популярні. А такі, що ти смокчеш палець, то можеш його смоктати і далі, але нічого з нього не висосеш. Не палець треба сосати.

iUeL8Gsdn4Q

Коли з’явився гурт «Скрябін»? Як це було?

У містечку, в якому я жив, була велика маса людей з цілого Радянського Союзу. Це спонукало дуже цікаве середовище існування. У нас була така велика комуністична будова – сірчаний комбінат. Люди приїжджали з Сибіру, Казахстану. З усіх куточків. І зрозуміло, що коли люди з різних регіонів країни живуть разом, це набагато цікавіше, ніж якби вони були з сусіднього села. Кожен привозить щось нове. І усі ці люди призвели до того, що в маленькому двадцятитисячному містечку було близько 30 рок-гуртів. Ми зробили собі такий рок-клуб. І десь рік шуміли в тому клубі. Всі ті 30 гуртів. Хтось приходив частіше, хтось ні. Там постійно щось змінювалось. В кінці року люди почали роз`їжджатись. Почався навчальний рік, когось в армію забрали. І ось ті, хто залишився, це й були ті самі люди, які сформували гурт «Скрябін».

Ви були ініціатором створення гурту?

Так. Я якось все під себе підім’яв. Мої ідеї написання пісень були прийняті публікою та колективом. У нас в гурті багато хто писав, але в мене це виходило якось краще. По- іншому. І так моя ініціатива переросла у лідерство.

Україна побачила «Скрябіна» у «Території А», тоді Ви стали шалено популярними. Як Вам вдається стільки років триматись на піку популярності?

Ефіри дуже вплинули на нашу популярність. Я не можу сказати, що ми топовий гурт. Те, що ми робимо по 100 концертів у рік, це так. Я думаю, що найголовнішим секретом нашої популярності є те, що ми ніколи не обмежували себе рамками. Я особисто. Ми можемо написати пісню щось типу «панку», «Маршрутка» наприклад. А можемо написати щось соціальне. «Люди – Кораблі» чи «Історія». Чи щось мудре, як «Мама» чи «Старі фотографії». Чи щось взагалі дурне. Я себе не обмежую. Я дихаю свіжим повітрям. Славік Вакарчук – то є серйозний виконавець. Він ніколи не заспіває смішну пісню. Йому заважають рамки, які він обрав. Йому цікаво в цьому. А мені би було так скучно, і тому я стрибаю із стиля в стиль і думаю, що саме цей момент дає мені можливість триматись на поверхні.

o8Yp5VdRNt8

Ви самі сказали, що пишете різнопланову музику. Як вам вдається писати такі різнопланові пісні.

Про що думаєш, про те й пишеш. Ти ж не завжди думаєш про все серйозне? Зараз у

мене народилася пісня «Історія». А коли я їхав у маршрутці у Дніпропетровську, мене придавили мордою до скла. Так і народилася пісня «Маршрутка». Що бачу, про те і співаю.

Ви відкрили себе як фаховий продюсер, Вам подобається ця грань шоу-бізнесу?

Я не продюсер і нікого не продюсую. Для гурту «Поющие трусы» я пишу тільки музику та тексти. Їх продюсер Бебешко. Так само я допоміг в написанні пару пісень «DZIDZIO». А продюсер – це не моє. Я навіть свій гурт не можу нормально спродюсувати. Я людина, яка точно не з шоу-бізнеса. Там присутні свої канони, які я за 20 років так і не зрозумів.

Ви так само є ведучим. З чого все почалось?

Зовсім випадково. Мене постійно запрошували на якісь проекти. Почалося все з «Горячая семерка», потім «Гутен морген», проект «Шанс». Останній, на мій погляд, був самим потужним. Зараз веду передачу «Дача». Мінімальні затрати, максимальний вихід по рейтингам. У мене завжди було багато колег, які працювали на телебаченні. Якось мені подзвонили і сказали, що потрібен ведучий. Треба зняти пілот. Зробили пілот. Сподобалося. Вже треба на зйомки їхати. Телебачення – це не моє. Я не бачив ні однієї передачі зі своєю участю.

Що є такого, щоб хотів у майбутньому зробити Кузьма, де і у чому себе реалізувати?

Я ще не думав про це. Життя покаже.

Що б Ви хотіли показати своєю творчістю людям у найближчий час?

А хуй его знает. Якби я знав, то був би Богом. Що я хочу на данний момент, то і показую. Я не знаю, що мені встреле в голову завтра. Це питання майбутнього. Чорт його знає, що буде за день, тиждень чи навіть хвилину.

Що Вам не подобається зараз у нашому українському шоу бізнесі? Щоб Ви хотіли у ньому змінити, якби це залежало від Вас?

Нічого б не хотів змінити. Я точно знаю, що не в мої силах щось поміняти. Я ж реаліст. Мені не подобається все в нашому шоу-бізі. І то навіть не проблема шоу-бізнеса, а народу в цілому. У нас немає одностайності. Коли ми робили пісню про повінь у Закарпатті, то я розбив собі просто голову, в переносному розумінні, щоб умовити найкращих виконавців України заспівати пісню «Ми разом» і заробити гроші для людей. Ми зібрали тоді 5 мільйонів. Але ви б бачили той процес, коли я ходив і вмовляв своїх колег. Після цього я сказав: «Ви мені не колеги, чуваки і дівчата». Ось як зараз на вулиці Грушевського. Одні стоять і кидають каміння в беркут, а більшість стоїть позаду і знімає все на камери.

 Що вплинуло на Вас написати пісню «Історія» за 2 години?

Написав я її за 15 хвилин, а у студії ми записували її навіть менше ніж 2 години. Коли в твоїй країні у мирний час людей вбивають, то плакати хочеться, а не пісні співати.

PDfeLfKwq_0

У Вас є складний соціальній кліп «Руїна». Що стало ідеєю для цього кліпа?

Я по тій руїні їзжу 300 днів у році. І напевно так як я, ту країну ніхто не бачив. Бо я їзжу за кермом своєї машини. Я люблю їздити за кермом, але дивитися на то вже сили не було. Я просто взяв камеру та почав знімати. То були не спеціально вибрані кадри, а все підряд. Ось так, за 3 години, що було, крім лісу( я його повирізав), то і залишив. Залишив творіння рук людських. Ви подивіться у відгуки про це відео. Людям не подобається, коли їм вказують на їхні ж помилки. Понятно, що депутати уроди та сволочі. Вони б зараз мусили бути там, між тими людьми, в яких стріляє беркут. Але нехай і люди подивляться на себе зі сторони.

1574110

Імпонує, що Ви пряма людина, а які ще чесноти є у Вас?

Більше нема. І тої хватає для проблем. За 30 років наговорив такої всякої херні. Хоча, я вам скажу, більше проблем виникає, коли ти не прямолінійна людина. Ліпше, коли ти раз даш відсіч. А коли ти віляєш, то воно тебе потім доганяє. А хулі крутити.

Дайте будь ласка, рецепт нашим молодим артистам, як стати успішним.

Зливайте воду. (сміється). Шучу. Беріть приклад зі Стрикало. Того єврейчика Житомирского. Він чітко показав, що можна. Він використав максимально ресурс інтернет. Зробив продукт, зробив себе. Розкрутився і поїхав заробляти бабки. Він їздить всюди. Робіть те саме, що і Стрикало. Знайдіть смачний продукт. Я не кажу, що б ви робили те саме, що і він. Користуйтесь його способом. Якщо тебе признав інтернет, тебе признають всі. В інтернет заходять або поржати, або здивуватися.

 

Інтерв’ю записала: Наталя Мілевська

спеціально для онлайн-журналу STAR BROTHERS (2014  р.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.